IMG 1233

Yläkuu ja alakuu olivat viime lehdessä halkojen kosteusmittaajalla sekaisin. Kuvassa on kuu kumottamassa Ranuan Takajärven yllä, ja vaihe on yläkuuta, sillä kuu on kuvattu viime tiistaina 13.9. jolloin se oli vasta täyttymässä. Kun viimeisenä kuun vasen puolisko tulee kokonaan näkyviin, on täysikuu mikä oli viime torstaina 16.9. Juuri nyt syyskuussa kuun vaiheet vastaavat tarkasti tavallista kalenteria; kuu syntyi kuukausien vaihteessa ja täysikuu on keskellä kuukautta.
Halkodosentti Lauri Kaikkonen kaatoi koepuunsa maaliskuun 3. ja 17. päivä. Silloin 3. päivä oli pienenevän kuun eli alakuun aikaa, ja 17. päivä yläkuun aikaa. Puista 3. päivänä kaadetut kuivuivat halkoina paremmin kuin 17. päivä kaadetut. Kaikkonen tulkitsi tutkimuksessaan erheellisesti, että 3. päivä oli yläkuun aikaa, mutta asia onkin päinvastoin.
- Minulle sattui vahinko kuunkiertoa tarkistaessani. Katsoin kuun vaiheita ensi vuoden kalenterista enkä tämän vuoden, harmittelee Kaikkonen ja myöntää että näin sitä tutkijallekin voi tulla erehdyksiä.
Kosteusmittausten mukaan siis alakuulle kaadetuista puista tehdyt halot kuivuivat paremmin. Lue lisää tuoreimmasta Kuriirista.