petäjäsalmi luiminkajoki siuruanjoen vesistö iijoen vesistö

Ranuan alueen osakaskunnat Siuruanjoen vesistöstä tai Posion osakaskunnat Livojoen latvoilta eivät ole järin suurella innolla lähteneet Iijoen kalatalousalueen toimintaan. Koko Iijoen vesistöalueen kattava kalatalousalue alkoi toimia kaksi vuotta sitten.

Siihen asti kaikki Ranuan alueen vedet kuuluivat Simojoen kalastusalueeseen mikä jakoi Siuruanjoen vedet luonnottomalla tavalla Simojoen alueeseen yläjuoksulla ja Iijoen alueeseen alajuoksulla. Siuruanjoen vesiin, ja samalla Iijoen vesiin kuuluvat Ranualta mm. Kelajoki, Luiminkajoki ja Ranuanjoki.

Kuvassa Luiminkajoen Petäjäsalmea.

Iijoen kalatalousalueessa on parhaillaan käynnissä ensimmäisen käyttö- ja hoitosuunnitelman laatiminen seuraavaa kymmenvuotista kautta varten. Suunnitelmaan toivotaan näkemyksiä kaikista vesistöalueen osakaskunnista, myös Ranualta ja Posiolta.

Liiemmin ei kannanottoja uusilta alueilta ole toistaiseksi kuulunut. Aikaa tosin on niitä jättää toukokuun loppuun saakka.

-Hiljaista on ollut. Teoriassa vesistöalueen liitos on kyllä sujunut mutta käytännössä yhteydenottoja on Ranualtakin hyvin vähän. Itse olen moniaita puheluita ottanut sinne päin, sanoo Iijoen kalatalousalueen puheenjohtaja Jari Jussila Taivalkoskelta.

Hän suosittelee tekemään omia esityksiä suunnitelmaan jo sen vuoksi että niiden toteuttaminen on huomattavasti helpompaa sitten kun asiasta on jo suunnitelmassa mainittu. Lue lisää tuoreimmasta Kuriirista.