top of page

Auttijärven tontit markkinoille

19 rantatonttia ja Palovaaran huipulle varaus matkailua palveleville rakennuksille

Markus Laatikainen esittelee Palovaaran huippua, joka on kaavassa varattu matkailurakentamiselle.

Posion ja Rovaniemen rajalla sijaitsevan Auttijärven rannat ovat saaneet uuden kaavan ja ensimmäiset loma-asuntorakentamiselle varatut tontit tulevat myyntiin heinäkuun aikana.

Posion puoleiselle neljän kilometrin pituiselle rantavyöhykkeelle on kaavoitettu 19 tonttia loma-asuntorakentamiselle. Lisäksi Palovaaran


kallioiselle laelle on tehty varaus matkailua palvelevalle rakentamiselle.

Huipulla on rakennusoikeutta 1000 neliömetriä. 360 asteen näkymä Palovaaran päältä tarjoaisi hyvät puitteet matkailupalvelulle. Suunta on erämaamatkailussa, mutta kaikki ehdotukset laavusta hotelliin ovat mahdollisia.

– Paikalla olisi potentiaalia olla tulevaisuudessa kaavan ydin ja sydän, joten halusimme käyttää tilaisuuden varata kaavoituksesta paikan, Posion yhteismetsän toiminnanjohtaja Markus Laatikainen kertoo.

Alustavia tunnusteluita on jo ollut, mutta asian kanssa ei ole Laatikaisen mukaan hötkyilty.

– Aika näyttää, mitä tulee vai tuleeko mitään, hän sanoo ja jatkaa, että oikean toimijan löytyessä paikalle saa tehtyä tien melko pienellä vaivalla ja sähköliittymäkin on lähellä.

Yhteismetsä omistaa Posion puolen tonteista valtaosan. Tontit tulevat vuokralle. Suunnitelmissa on, että tontit vuokrauksen yhteydessä on mahdollisuus lunastaa pienriistan metsästykseen tai kelkkailuun kausilupa yhteismetsän maille.


Kaava-alueen tontteja on Metsähallituksen, Posion yhteismetsän sekä yksityisen metsäyhtymän omistuksessa.

VÄLJÄSSÄ KAAVASSA on huomioitu alueen erämainen luonne ja kaavaan on osoitettu virkistysalueet, jotka jäävät rakentamisen ulkopuolelle.

– Alue ei ole koskematon vaan siellä on ollut jo kymmeniä vuosia myös rakennettua aluetta, Matti Myllynen kommentoi. Myllysen edustaman yksityisen metsäyhtymän mailla tontteja on Posion puolella yksi ja Rovaniemen puolella kuusi. Metsähallituksen tontteja on Posion puolella kaksi ja 13 tulee Rovaniemen puolelle.

– Metsähallitus ei olisi lähtenyt kaavoit


tamaan aluetta, ellei siellä olisi jo ennestään rakennuskantaa, Juha Nurmela, alueidenkäytön johtava asiantuntija vakuuttaa.

Rovaniemi-Posio akseli on suosittua aluetta vapaa-ajan rakentamiselle.

– Vapaita tontteja ei ole hetkeen ollut vapaana, vaikka kyselyitä on ollut. Pyrimme aina vastaamaan kysyntään mahdollisuuksien mukaan, Metsähallituksen kiinteistökauppa-asiantuntija Marja Vaara kertoo.

Metsähallitus huutokauppaa Posion puoleiset kaksi tonttia jo heinäkuun aikana.


Lomarakentamisen tontit ovat komeissa maisemissa. Näkymä Matti Myllysen edustaman metsäyhtymän Posion puoleiselta tontilta.

ALUEEN KEHITTÄMINEN on askel matkailun edistämiselle. Auttiköngäs, Korouoma ja Saukkovaara sijaitsevat alueella, mutta lähellä ei ole juurikaan majoitusvalmiutta. Lomarakentaminen tulee palvelemaan myös yhteismetsän Freeride aluetta, joka houkuttelee Posiolle vuosittain syvän lumen kelkkailijoita.

– Kaava tarjoaa kasvumahdollisuuksia kaikille alueella toimiville matkailupalveluille, Myllynen tiivistää haaveen alueen kehittämisestä.

Matkailu on kasvanut lähialueilla paljon.


Nurmelan mukaan on vain ajankysymys, milloin toimintaa halutaan suunnata keskittymien ulkopuolelle.

Maanomistajat eivät usko, että läheinen Murtotunturin tuulipuisto tulee vaikuttamaan alueen vetovoimaan.

– En lähtisi itse tekemään vastakkainasettelua esimerkiksi matkailurakentamisen ja tuulipuiston välille. Markkinat hoitavat asian ja investorit päättävät itse, onko se ongelma vai ei, Laatikainen tuumaa.

Kaavan laatiminen käynnistyi keväällä 2018 ja se vahvistettiin 2020. Kaavaan kuuluvat myös läheisten erämaajärvien Karjalanjärven ja Venejärven rannat sekä Auttijärven Rovaniemen puoleinen ranta. Yhteensä kaava-alueella on 39 tonttia.

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page