"Nuorille ei ole Ranualla järjestettyä toimintaa"
Kun yhden airsoft-harrastajan aloite saa liikkeelle muutamassa viikossa kolmisenkymmentä pelaajaa, täytyy lajissa olla vetovoimaa.
– Airsoft on todella monipuolinen ja jännittävä laji. Se on lajina urheilun ja shakin sekoitus, kuvailee pelaajaryhmän koollekutsuja Aati Sarajärvi.
– Sen lisäksi, että siinä saa liikuntaa, vaatii se taktista osaamista ja nopeaa päättelykykyä. Kilpailuvietin vallassa kehon valtaa adrenaliini.
– Pelistä on useita pelimuotoja, joita voi lisäksi varioida lähes loputtomiin. Pelin pituus vaihtelee ehkä 20 minuutista jopa kolmeen tuntiin.
Lajin kiinnostavuuden takana on myös syy, joka ei mairittele kuntaa tai sen nykytoimijoita.
– Ranualla ei ole harrastusmahdollisuuksia. Nuorille ei ole tarjolla järjestettyä toimintaa, tietää Airsoft-peleistä kiinnostunut 17-vuotias Aati Sarajärvi, joka omatoimisesti alkoi täyttää tätä tyhjiötä hyödyntämällä nuorille tuttua some-verkostoa.
– Ranualla oli aiemmin tätä pelaamista, mutta se loppui kuin seinään muutama vuosi sitten. Niinpä ajattelin, että täällä on vielä harrastajia, ja laitoin Facebookiin kyselyn, että vieläkö löytyy kiinnostuneita.
– Lopulta heitä löytyi jopa kolmisenkymmentä. Nuorin taitaa olla kahdeksanvuotias ja vanhin lähes 40.
KUNTA heräsi tässä vaiheessa, ja on nyt antanut airsoft-kuulapelien käyttöön täksi kesäksi kymmenen hehtaarin alueen osoitteesta Heinisuontie 20. Alue sijaitsee kylältä tultaessa heti raviradan jälkeen. Alueen läpi menee talvisin moottorikelkkaura.
Kuivalla ja kumpuilevalla alueella on rehevä aluskasvillisuus ja paljon puita, joten sieltä löytyy hyvin suojapaikkoja. Pelaajat aikovat lisäksi viedä alueelle kuormalavoja, jotka toimisivat lisäsuojina.
– Meillä on nyt todella hyvät puitteet lajin harrastamiseen. Uskon, että toiminta jopa kehittyy jatkossa.
– Itse aloin pelata airsoftia varmaan seitsemän vuotta sitten. Aluksi pelasin muun muassa Impiössä isompien poikien kanssa neljän porukassa.
Uudella pelialueella on infotaulu, josta selviää alueella liikkuville sekä nykyisille tai myös uusille harrastajille, milloin pelejä järjestetään – yleensä kuitenkin viikonloppuisin. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Aati Sarajärveen myös esimerkiksi Facebookin Ranualaiset-ryhmän kautta.
Pelien aikana alue eristetään ulkopuolisilta turvallisuussyistä nauhoilla. Lajista ei myöskään aiheudu uhkaa alueelle, sillä biohajoavat kuulat on puristettu maissista ja ne maatuvat luontoon.
AIRSOFTISSA käytettävät aseet, varusteet ja suomenkielinen nimi kuulasota leimaavat lajin harrastajat helposti sotaa ihannoiviksi militanteiksi.
– En ole koskaan huomannut, että peliporukassa joku ihannoisi sotaa tai haluaisi päästä ampumaan toisia. Kyllä ne ovat adrenaliini ja jännitys, jotka houkuttelevan airsoft-pelaajaksi.
Ja vaikka pelissä ammutaan kuula-aseilla, ovat riskit aivan muualla.
– Vaarallista tämä ei ole. Loukkaantumisia ja fyysisiä vammoja saattaa toki tulla, kun metsässä könyää ja heittäytyy kovasta vauhdista suojaa. Kuulan osumasta ei ole meidän porukassa tullut ikinä vammoja, vakuuttaa Aati Sarajärvi, jonka mukaan turvallisuus on lajissa ensisijaista.
– Silmäsuojat testataan esimerkiksi kaikilta ennen pelin alkua. Aseille on myös kantamarajoitukset, jotka määräävät, kuinka läheltä kukin pelaaja saa toista ampua. Osumasta saattaa toki tulla ihoon pieni tumma läikkä.
Harrastuksen hinta riippuu siitä, millaiset välineet ja varusteita haluaa hankkia.
– Halvan, ihan OK aseen hinta on noin 80 euroa ja suojalasit maksavat muutaman euron. Kahdella sadalla eurolla saa hyvän setin, jolla pärjää todella hyvin.
Suomessa lajissa on vielä paljon lajissa kehittämisen varaa. Maailmalla on jopa viikon kestäviä ja muutaman tuhannen pelaajan tapahtumia, joissa käytetään jopa autoja ja helikoptereita.