top of page

Kuriiri #31 (2.8.2023)

Updated: Aug 9, 2023


Jyrki Peltola avasi veljensä kanssa kahvilan Mourusalmeen.

Heinäkuu kääntyi elokuuksi, mutta kesäkahvila Posion Mourusalmessa leipoo vasta ensimmäisiä lämpimäisiä. Peltola vastasi ainoana kahvilan pitäjän avoimeen hakuun, jonka kunta järjesti keväällä. Kahvilan avaaminen viivästyi toivotusta ja parhain kesäsesonki meni menojaan, mutta kokenutta yrittäjää se ei huoleta "Tarkoitus oli avata viimeistään kesäkuun puolivälissä, mutta tilojen kanssa tuli viivästystä. Matkailijoita kuitenkin kulkee edelleen ja paikalliset sekä mökkeilijät ovat löytäneet meidät mukavasti. Kahvila pidetään auki elo-syyskuun vaihteeseen saakka syyssesonkia ajatellen", Peltola kertoo.

Vuokrasopimus kunnan omistamaan kahvilakonttiin on solmittu jo ensi vuodeksikin.


Teuvo Pyykönen, kesäranualainen, pitää kotiin lähdön takarajana talvirenkaiden vaihtoa.

Elokuu kuitenkin on vielä kesäkuukausi, eikä kesävieras Teuvo Pyykönen ainakaan pidä kiirettä kotiinlähdön kanssa. "Minulla ei ole talvirenkaita mukana", tuumaa kesäpaikassaan oleskeleva Teuvo kun häneltä kysyy, milloin hän ajattelee palata takaisin Ruotsiin.

Pyykösen mökki Portimossa sijaitsee lähellä Teuvon vanhaa kotipaikkaa. Mökin Pyyköset hankkivat neljännesvuosisata sitten. Mökin toisella puolella seisoo ”yhden miehen terassi” vanha Valmetti Scanian mainoskatoksen alla. Valmet on peruja vanhasta kotoa jonne se oli aikanaan hankittu uutena vuonna 1961. Teuvo on sen korjannut hyvään kuntoon ja pystyy sillä ajamaan tontilla pienet ja vähän isommatkin kuljetukset.

Posiolla voi nähdä vilauksen Suomenkin ympäri ajaneesta gravel-pyörästä. Saana Palovaara ei usko, että elämä ilman autoa olisi Posiolla mahdollista, mutta toivoo, että voisi pyöräilyn avulla vähentää autoilua. "Pyörällä tulee lähdettyä paikkoihin, joihin ei muuten tulisi mentyä. Posiolla pääsee erämaisillekin seuduille ja satulasta ehtii nähdä paljon enemmän kuin auton vauhdista. Täällä on kaunista järvimaisemaa ja vettä joka puolella, sellaisissa maastoissa on mukava polkea."


Perä-Posion soratiet vaihtuvat Etelä-Posion suolampiin ja polkupyörä kumiveneeksi. Jani Suuan rengastama kaakkurin poikanen oli yksi harvoista poikasista Posiolla. Se sai toiseen jalkaan metallisen tunnisterenkaan ja toiseen kiinnitettiin punainen lukurengas, joka on helpommin luettavissa, kun poikanen pääsee siivilleen. Suuan rengastama kaakkuri oli ensimmäinen poikanen kyseisellä lammella vuoden 2019 jälkeen.


Vielä kauemmas historiassa kuljettiin viikonlopun tukkilaistapahtumassa, jonka Kynsiperän historiaseura järjesti Akanlahden tukinsiirtolaitoksella. Ohjelmaan kuuluivat myös tanssit tukkijätkineen.

Ranualainen Lauri Hanhisuanto pääsee kilpailemaan frisbeegolfin junioreiden SM-kisoissa sijoituttuaan toiseksi karsinnoissa. Lauri on tosi tyytyväinen tulokseensa, sillä hänen tavoitteensa oli päästä jatkoon. Lauri on pelannut frisbeegolfia jo 6–7 vuotta. Hän kertoo aloittaneensa pelaamisen, koska kaikki kaverit harrastivat jo lajia.

Ensimmäisinä päivinä kun Lauri aloitti heittämisen se ei onnistunut ja kaikki kiekot lensivät päin puita. Hän ei kuitenkaan luovuttanut vaan huomasi jo parin viikon sisään omat taitonsa lajissa. Jutun Laurista on kirjoittanut Kuriirin 15-vuotias kesäharjoittelija Aino Keränen. Hänet voi tavata työtehtävissä myös Hillamarkkinoilla.


Tavallisten kesätanssien järjestäminen vanhalla seurantalolla voi auttaa jopa ammattitutkinnon suorittamista. Posiolainen Kirsi Koskenranta aloitti matkailualan ammattitutkinnon suorittamisen Ammattiopisto Lappiassa viime tammikuussa ja teki opintoihin liittyvän yhden työharjoitteluosion tanssijärjestelyistä. Lue lisää Kirsin tansseista ja kurkkaa pitäjien pääuutiset päivän Kuriirista.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page